Home » Bouw » 2050: een duurzame & aardgasvrij gebouwde omgeving

2050: een duurzame & aardgasvrij gebouwde omgeving

Een leefbare wereld voor de volgende generaties

Met het besluit om sinds 1 juli alleen nog aardgasvrij te bouwen en de uitkomsten van het Klimaatakkoord in het vooruitzicht, is duurzaam ontwikkelen en bouwen niet langer vrijblijvend.

Door 1 juli 2018 als harde datum te hanteren (uitzonderingen daargelaten) om niet langer aardgasaansluitingen te maken in nieuwbouw, is er een grote stap gemaakt in het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving. Wat zijn de mogelijkheden als we een dergelijke doortastendheid zouden doorvoeren voor de andere dilemma’s die het Klimaatakkkoord met zich meebrengt. Zoals bijvoorbeeld het bouwen van een nieuwe infrastructuur. Of het verduurzamen van de industrie.

De standpunten van de verschillende stakeholders zijn logisch te verklaren vanuit ieders eigen perspectief. Niemand zit te wachten om de rekening van de klimaattransitie op zijn bordje te krijgen. Maar wat willen wij als samenleving? Kunnen we samen beslissen dat we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen om ervoor te zorgen dat onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen straks ook nog een leefbare wereld hebben?

Betrokkenheid vanuit alle partijen

En dan bedoel ik ook echt de bereidheid van alle partijen om mee te denken en concessies te doen. We zijn er namelijk heel goed in om het probleem bij de ander neer te leggen.

Want we vinden allemaal dat:

 • Woningcorporaties de voortrekkersrol moeten innemen. Zij bezitten immers een fors deel van de woningvoorraad, dus dat zet zoden aan de dijk.
 • Gemeenten de regie hebben en dus ook maar moeten bedenken hoe het plan voor hun gemeente eruit moet zien.
 • Netbeheerders hun verantwoordelijkheid moeten nemen en nieuwe infrastructuur aan moeten leggen.
 • Energiebedrijven hun tarieven maar moeten verlagen, want die kunnen het ook best met wat minder doen.

Doen in plaats van debatteren

Maar wat nou als iedereen eens gewoon zou gaan doen in plaats van eindeloos te blijven debatteren over wie voor welke kosten op moet draaien. Het feit is namelijk dat kosten naar beneden gaan door schaalvergroting en samenwerkingen hetzelfde kunnen effect hebben. Ook innovatie en technische ontwikkelingen komen van de grond door ervaring op te doen en te testen. En vervolgens deze ervaringen te delen.

Dit heeft alles te maken met een bepaalde risicobereidheid. Dus als we nu in plaats van steeds naar de ander te wijzen, zelf opstaan en partijen verzamelen die samen met jou kunnen starten.

3 stappen op weg naar 2050

 1. Een kader vanuit de Rijksoverheid
  Dat de onderhandelingen over het Klimaatakkoord alweer een half jaar vertraging opgelopen hebben is natuurlijk funest. Je ziet dan ook een soort van freeze waarbij iedereen een pas op de plaats maakt en wacht. Een duidelijke richting is nodig met het daarbij behorende pakket aan ondersteunende maatregelen. Zo snel mogelijk. En zo concreet mogelijk. Wat wordt van wie verwacht en wat zijn de middelen die daarbij gaan helpen. Maar ook:
 2. Wees realistisch richting de burger
  De burger, die mag eigenlijk niets merken. Die moet hetzelfde comfort blijven houden tegen een betaalbare prijs. Maar wat is betaalbaar? Verwend door het ene na het andere aanbod van energie-aanbieders die je graag als klant binnen willen halen is de gemiddelde Nederlander niet van plan een euro meer te gaan betalen. Maar is dat reëel?

En is het reëel om een oneindige klimaatdiscussie te blijven voeren? Er is gekozen om een bepaalde koers te volgen en als Nederland een bepaalde commitment uit te dragen. Uiteindelijk zullen er bepaalde beslissingen genomen moeten worden en is het vooral essentieel om te communiceren waarom deze beslissingen genomen worden. En dat wij verantwoordelijk zijn voor de wereld waarin onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen uiteindelijk opgroeien. Dus:

 1. Ga open minded met elkaar in gesprek: wat kan er wel?
  Het blijkt ongelofelijk lastig te zijn om met elkaar rond de tafel te gaan zitten en met een open vizier te kijken naar wat er wél kan in plaats van wat er allemaal niet kan. Natuurlijk zijn er wijken die misschien wel nooit van het aardgas af kunnen. Maar aardgasvrij is niet hetzelfde als gasvrij. Bekijk de verschillende opties die er zijn en wed niet op één paard, maar op alle paarden in de race. Hoe mooi is het dat er verschillende opties zijn die op wijkniveau ingezet kunnen worden om de bestaande bouw te verduurzamen. Ik zie nog teveel dat men er vanuit gaat dat alle huizen in een gemeente over moeten gaan op een warmtepomp. Of dat alle huizen aangesloten moeten worden op een warmtenet. Maar dat gaat niet. Je kunt niet een eenheidsworst ontwikkelen. Iedere wijk, straat en huis is anders en heeft andere oplossingen nodig.

Wat zou het mooi zijn wanneer we opnieuw een datum aanwijzen. 1 januari 2019. En dan zitten we met zijn allen in een katapult die strak gespannen staat. Deze schieten we vervolgens af en we maken met alle stakeholders een vliegende start. En door die snelheid zijn we dan ook in staat om deze vast te houden. En is onze samenleving in 2050 een duurzame met een aardgasvrije gebouwde omgeving. Hoe mooi zou dat zijn.

Bent u werkzaam in of heeft u te maken met de bouwsector? Dan moet u op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen op het gebied van duurzaam ontwikkelen en bouwen. Tijdens de 4-daagse opleiding Duurzaam Ontwikkelen en Bouwen, krijgt u, op een interactieve wijze, alle kennis over de ontwikkelingen van duurzaam bouwen.

Download de brochure

 

Bekijk ook

Ben jij een goede projectleider bij bouwprojecten?

Projectmanagement bij bouwprojecten vormt de basis voor het proces. Een projectleider- of manager is verantwoordelijk …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *