5 tips voor de ervaren omgevingsmanager!

Tijdens een bouwproject komen er verschillende aspecten om de hoek kijken. Een verdieping voor de omgevingsmanager is omgaan met de BLVC-systematiek. BLVC omvat de 4 belangrijkste aspecten waar tijdens een bouwproject veel aandacht naar uit moet gaan namelijk; Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Veiligheid en Communicatie (BLVC).

Tip 1
Door het werken met faseringskaarten komen als vanzelf de raakvlakken van de disciplines uitvoering, werkvoorbereiding en omgeving op tafel. Hierdoor kun je al in BLVC-voorbereiding passende keuzes en maatregelen nemen, waardoor de uitvoering soepeler verloopt. Gewoon omdat je beter voorbereid bent. Faseringskaarten tonen via eenvoudige tekeningen en in Jip-en-Janneke-taal waar gewerkt wordt, welke tijdelijke (verkeers)maatregelen gelden en wat de omgeving er van merkt. Voor meer info zie ook de website BLVC.nl.
Marie-Louise Gasseling, Omgevingsmanager, Adviseur Duurzame Bouwlogistiek en Circulair Bouwen, Zelfstandig ondernemer bij Circle Motion

Tip 2
Zorg dat het BLVC-plan gedragen en onderschreven wordt door alle partijen betrokken bij het werk. En dan niet alleen de betrokken opdrachtgevende partijen, maar zeker ook de uitvoerende partijen (aannemers). Ieders commitment is nodig om ervoor te zorgen dat alle maatregelen uit het BLVC-plan ook daadwerkelijk nageleefd en tot uitvoering worden gebracht.
Joanna Wilbers, Omgevingsmanager en BLVC-Specialist voor BLVC.nl

Tip 3
BLVC is altijd maatwerk. Pas het format dus zo aan het past bij het project. Je hoeft namelijk niets op te nemen over de tram als er geen tram door je werk gaat. Voorkom dat het BLVC plan een dik boekwerk wordt, houd het leesbaar en compact. Dit kan door te werken met kaartjes en het concreet benoemen van de maatregelen.
Pien Gokemeijer, Verkeerskundig specialist en BLVC-Specialist bij Ingenieursbureau Amsterdam

Tip 4
Voor een goed werkend BLVC-plan is het belangrijk om draagvlak te creëren in je hele projectteam. Door nut en noodzaak duidelijk te maken, wordt er al in een vroeg stadium nagedacht over een zo bereikbaar, veilig en leefbaar mogelijk project. Dit voorkomt discussie op latere momenten als afspraken al zijn vastgelegd.
Sjors Ebbeling, Omgevingsmanager bij Ingenieursbureau Amsterdam

Tip 5
Loop regelmatig een rondje om te kijken hoe het gaat en maak een informeel praatje. Een nuttige informatiebron hoe het gaat buiten en hoe het wordt ervaren.
Marieke Duineveld, Omgevingsmanager bij BESIX Nederland

Meer weten?

Opleiding BLVC in de bouw en infra

De opleiding BLVC in de bouw en infra geeft je dé handvatten om goed voorbereid aan de slag te gaan.

Door de combinatie van theorie en aansprekende praktijkvoorbeelden kun je na deze opleiding BLVC-eisen formuleren en een BLVC-plan schrijven voor je eigen project. Deze opleiding is een verdieping voor de ervaren Omgevingsmanager.

Download brochure

Omgevingsmanager in de bouw en infra

Tijdens de 5-daagse opleiding Omgevingsmanager in de bouw & infra leert u hoe u een omvangrijk project in een veranderende omgeving met diverse stakeholders met verschillende belangen in goede banen leidt.

Download brochure

Bekijk ook

NIB traint al haar docenten gratis in het opzetten van online les

Nu het coronavirus de wereld in zijn greep heeft, volgt de wereld momenteel een snelcursus …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *