Kabinet komt met een definitief verbod op asbestdaken per 2024

Daken met asbest zijn in Nederland na 2024 verboden. De Tweede Kamer stemde dinsdag met brede steun in met een wetsvoorstel van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat).

Van Veldhoven: “Het is simpel: asbest is een grote bedreiging voor onze gezondheid en we moeten er van af. Het verbod op daken met asbest na 2024 staat nu. Dat betekent helderheid voor iedereen en de hoogste tijd om vandaag nog met saneren te beginnen.”

Verdere versnelling

Momenteel resteert er in Nederland nog zo’n 80 miljoen vierkante meter dak met asbest. In 2016 is bijna 10 miljoen vierkante kilometer gesaneerd, vorig jaar 10,8 miljoen en dit jaar zal uitkomen op zo’n 12 miljoen. Het ministerie en betrokken partijen zien bovendien mogelijkheden voor verdere versnelling. Daken zijn de grootste resterende bron waardoor asbestvezels nog in het milieu komen.

Samenwerking

Het ministerie kan het echter niet alleen en werkt daarom samen met onder meer decentrale overheden, branchepartijen om het saneren van de daken verder te versnellen. Er wordt gezamenlijk gewerkt aan bijvoorbeeld financiële stimulansen en het in kaart brengen van de daken.

75 miljoen voor sanering

Om daken met asbest te saneren, was al eerder een pot van 75 miljoen euro beschikbaar gesteld. Bedrijven en particulieren kunnen hiervan gebruik maken om asbestdaken te vervangen. Per vierkante meter wordt 4,50 euro uitgekeerd met een maximum van 25.000 euro per adres. Op dit moment resteert uit de pot nog ongeveer 5 miljoen euro.

Verbod sinds 1993

Het is in Nederland al sinds 1993 verboden om asbest te gebruiken in de bouw. Dat betekent dat alle nog bestaande daken met asbest in Nederland momenteel minimaal zo’n 25 jaar oud zijn.

Op 6 november 2018 vindt voor de 17e keer de Nationale Asbest Conferentie plaats. Een van de hoofdthema’s dit jaar is het asbestdakenverbod. Benieuwd hoe we dit als sector gaan realiseren? Praat erover mee op het congres!

Of op de cursus Toezicht en handhaving op asbest, die start 29 november, leert u hoe u het asbestdaken verbod kunt handhaven.

 

 

Nationale Asbest Conferentie

De Nationale Asbest Conferentie wordt op 6 en 7 november 2018 voor de 17e keer georganiseerd.  Lees meer….

6 november 2018 | Bouw & Infra park
7 november 2018 | Afvalzorg Nauerna Assendelft (Excursie)

Bekijk de website

 

 

Bekijk ook

Inwerkingtreding Omgevingswet vraagt extra tijd

De invoering van de Omgevingswet kost meer tijd dan verwacht. Dat schrijft minister Stientje van …

èèn Reactie

  1. Ik las dat het verbod met een jaar velengd is tot 31 december 2024. Er is nog veel werk te verrichten voor de saneerders. Overheden lijken er geen haast mee te hebben. Er ligt nog veel op de daken.
    Er zijn wel goede initiatieven zoals asbestschakel.nl en asbestversnelling.nl Dat versnelt het hopelijk wel. En een mooi
    stappenplan. Initiatieven die veel onduidelijkheid wegneemt voor pandeigenaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *