Home » Bouw » Asbest » Bewustwording van de gevaren van asbest op de werkplek. Maar waar begin je?

Bewustwording van de gevaren van asbest op de werkplek. Maar waar begin je?

Mijn naam is Fenna, ik ben 12 jaar en ik weet wat de gevaren van asbest zijn…

Over de afgelopen generaties is de houding tegenoverstaande van asbest drastisch veranderd. Voorheen zag men de gevaren van deze gevaarlijke stof niet in. Sinds 1 juli 1993 is het verboden om asbest te gebruiken. Daarnaast heeft de rijksoverheid in 2015 aangegeven dat zij vanaf 2024 asbestdaken wil gaan verbieden. Maar een verbod? Is dat het einde van het probleem? Nee!; zeggen Jasper en Fenna Kosters van Admanstars.

Voorlichting en informatievoorziening

Tegenwoordig val je in de ene tot in de andere verbazing als je bekijkt in hoeveel producten asbest verwerkt zit. Via websites zoals Ali-Expres en Alibaba kun je deze producten gemakkelijk bestellen en in Nederland laten afleveren. Maar de vraag is: “Waar begin je om dit probleem op te lossen?”. Volgens Admanstars is er een gebrek aan goede voorlichting en informatievoorziening. In hun sessie tijdens de Nationale Asbest Conferentie maakte ze zich daarom ook hard voor een betere bewustwording onder de nieuwe generatie jongeren. Deze bewustwording is niet om iedereen schrik aan te jagen maar fungeert juist als wake-up call.

Aan het einde van de sessie kwam ook naar voren dat de houding ten opzichten van asbest aan het verzwakken is. Zo krijgen leerlingen bij relevante beroepsopleidingen ook geen uitgebreide voorlichting/informatie meer betreffende asbest. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling waar Admanstars graag verandering in wil zien.

 

Nationale Asbest Conferentie 2018:

‘We moeten het met elkaar gaan regelen, dus laten we met elkaar om tafel gaan!’

Een mooie quote van een van onze sprekers tijdens het congres. Het was weer een interessante en inspirerende dag… op naar volgend jaar!

Bekijk ook

BLVC- Wat is dat eigenlijk?

Tijdens een bouwproject komen er verschillende aspecten om de hoek kijken. BLVC omvat de 4 …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *