De corporatie van welke toekomst?

Louis-Huyskes-(150x150)We vroegen Louis Huyskes van Ahelpingbrand om zijn visie op de toekomst van woningcorporaties. Ahelpingbrand helpt organisaties hun identiteit te benoemen, te versterken en te vertalen naar concrete producten en diensten. Ze doen dat voor zowel maatschappelijke als commerciële organisaties.

 

Ontwikkelingen

“In een historisch werkje las ik dat eind 19e eeuw alles in de natuurkunde wel zo’n beetje was uitgevonden, “Op het ordenen van een paar stofjes en blaasjes na”. Aldus fysicus Prof Von Jolly, vlak voordat ene Einstein de wereld op z’n kop zette met zijn gedachten over relativiteit en quantummechanica.” aldus Louis Huyskes. Hij gaat verder: “Het is achteraf wat gemakkelijk om de oude Von Jolly weg te zetten als een seniore sukkel. Aan de andere kant voelt menigeen een lichte glazigheid als iemand zegt dat de ontwikkelingen alleen maar sneller zullen gaan.

Toch is dat exact wat de Amerikaanse futuroloog Alvin Töffler stelde in zijn bekende boek ‘Future shock’:

  1. Het aantal disruptieve technologische uitvindingen neemt exponentieel toe met de tijd
  2. We zitten in de knik: vanaf nu gaat het dus alleen maar sneller.

Nu schreef hij dat in 1970 en je zou dus kunnen denken dat deze man een mooi plekje in het museum heeft verdiend, ergens naast Herr Von Jolly, maar als je om je heen kijkt, zie je dat het tempo in de reeks wiel, vuur en stoommachine, elektriciteit, computer, internet, mobiele telefonie en sociale media nog steeds versnelt. Wat is volgens u de volgende disruptieve technologie?”

Corporatie van de toekomst

In bestuurskamers waar Louis Huyskes kwam bleek de corporatie van de toekomst prominent op de agenda te staan. De vraag is volgens hem alleen: welke toekomst? Recent hielden ze daartoe een werksessie met een set van negen trends voor de komende 5 à 10 jaar. Vragen die daarbij aan het licht kwamen waren, onder andere:

  • Samenleving: gaan de sociale media (en hun opvolgers) mensen dichter bij elkaar brengen of juist nieuwe grenzen tussen groepen trekken?
  • Duurzaamheid: leidend of volgend in de organisatiestrategie?
  • Vraag naar sociale woningen: gaan de technologische ontwikkelingen voor nieuwe banen zorgen (Friedman) of nemen de verschillen tussen arm en rijk juist toe (Pikkety)?
  • Behoeften: wat gaan de immer versnellende veranderingen in werk en educatie betekenen voor de functie van woning, buurt en stad?
  • En de hamvraag: zijn er over 10 jaar nog woningcorporaties?

“Uit de discussie bleek duidelijk dat er niet één set goede antwoorden is dat voor alle corporaties geldt. Integendeel: vanuit eigen historie, portefeuille, organisatie-DNA en ideeën over het creëren van maatschappelijke waarde zal elke corporatie juist eigen keuzes moeten maken. Voor een eigen toekomst.”

Wilt u volledig op de hoogte zijn?

Kom dan op 12 oktober naar het Nationaal Symposium Woningcorporaties! Het Nationaal Symposium Woningcorporaties is al jaren hét landelijk platform voor bestuur, directie, management van woningcorporaties maar ook voor vele ander belanghebbende in en bij deze sector. Het centrale thema voor 2016 is ‘Visie -> corporatie future proof’.
Bekijk het congresprogramma.

 

Bekijk ook

Inwerkingtreding Omgevingswet vraagt extra tijd

De invoering van de Omgevingswet kost meer tijd dan verwacht. Dat schrijft minister Stientje van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *