Het Algemeen Overleg in de TK van 23 januari 2014…

… was een nietszeggende vertoning, een farce, een toneelstukje. Ondanks de hooggespannen verwachtingen naar aanleiding van het TNO-rapport, ondanks de zware verantwoordelijkheid die de overheid draagt voor het asbestbeleid.

Zo was de asbestsector met slechts een enkeling vertegenwoordigd. Slechts één Kamerlid in de oppositie woonde het overleg bij: Paul Ulenbelt van de SP. Hij was ook de enige die wat zinnigs wist op te merken. Zo verzocht hij Minister Asscher om de certificeringsindustrie af te schaffen en in plaats daarvan een Asbest Autoriteit in te voeren. Als reden gaf hij aan dat “de asbestmaffia is doorgedrongen in de wereld van de controleurs”. Hij wees daarbij op de absurditeit dat veiligheidscertificaten van belanghebbende verkopers gekocht kunnen worden en – met een verwijzing naar Odfjell – weinig of niets zeggen over de feitelijke veiligheid op locatie. Tevens riep Ulenbelt op tot een Deltaplan voor Asbestbestrijding om Nederland systematisch asbestvrij te maken. De Minister gaapte daarop nog net niet, maar daarmee is alles gezegd. Het had er veel van weg alsof er eerder over vanille-ijs werd gesproken dan over een kankerverwekkende en potentieel dodelijke stof.

De enige concrete uitspraak van Minister Asscher: hij deed de toezegging om voortaan niet meer het woord ‘inspectievakantie’ te gebruiken. Daarop sloot hij het Algemeen Overleg af met de woorden: “Er valt nog ongelooflijk veel te verbeteren”. In afwachting van die verbeteringen zou ik naar aanleiding van vandaag zeggen: houd vooral niet uw adem in. Enige verbetering zal van de asbestsector zelf moeten komen. Van deze Minister valt weinig of geen daadkracht te verwachten.


     Geschreven door mr. dr. Yvonne Waterman
    
directeur van Waterman Legal Consultancy

     Yvonne Waterman is gepromoveerd en gespecialiseerd in het werkgevers- en asbestaansprakelijkheidsrecht.


Alles weten over Asbest?

Bekijk ook

Inwerkingtreding Omgevingswet vraagt extra tijd

De invoering van de Omgevingswet kost meer tijd dan verwacht. Dat schrijft minister Stientje van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *