Home » Bouw » De Omgevingsmanager: professional met vele gezichten

De Omgevingsmanager: professional met vele gezichten

Omgevingsmanagers zijn niet meer weg te denken bij infraprojecten. Zowel aan de kant van opdrachtgever als aan opdrachtnemerszijde. Maar wat kenmerkt de omgevingsmanager? Is het die vriendelijke man of vrouw die bereid is om aan de keukentafel je verhaal aan te horen? Een slimme onderhandelaar? Of vooral een echte manager? Misschien van alles wel een beetje. Hieronder schets ik enkele gezichten van deze veelzijdige professional in opkomst.

Luisterend oor

Omgevingsmanagers hebben een groot inlevingsvermogen. Zij bieden een luisterend oor. Je kunt bij hen terecht met je zorgen en ideeën. En dat is fijn. Zelfs als die zorgen niet worden weggenomen.

Een omgevingsmanager heeft oog voor ‘verliesframing’ en weet dat mensen die geraakt worden door een ruimtelijke ingreep, pas in een meedenkstand kúnnen komen als zij eerst ruimte krijgen om hun frustraties te uiten. Bovendien wil de omgevingsmanager precies weten welke belangen er spelen.

Strateeg

Kennis van die belangen komt van pas, omdat omgevingsmanagers voortdurend in situaties komen waarin zij onderhandelen. Ze beschikken over een politieke antenne en zijn altijd op zoek naar argumenten om projectkeuzes te onderbouwen of juist onderuit te halen. Zit iedereen op hetzelfde informatieniveau? Is er wisselgeld in de vorm van inpassingsmaatregelen of groencompensatie? Welke coalities zijn behulpzaam bij het bereiken van een win-win?

Manager

De term op het visitekaartje valt niet altijd in goede aarde, want de omgeving laat zich natuurlijk niet managen. Toch zijn omgevingsmanagers wel degelijk managers, maar dan vooral in hun eigen organisaties. Door managementtools als stakeholderanalyses of een issuematrix wordt de omgeving een integraal onderdeel van het project. De omgevingsmanager maakt de projectomgeving voor collega’s overzichtelijk en voorspelbaar. Voor zover dat laatste mogelijk is.

Bruggenbouwer

De omgevingsmanager is dus hard nodig om een brug te slaan tussen de dynamiek van de omgeving en de digitale wereld van projecten. Om belangen en wensen uit de omgeving een plek te geven in het afwegingskader van de projectorganisatie.

Omgevingsmanagers brengen de buitenwereld op de hoogte van het projectbelang. Een veel grotere uitdaging voor iedere omgevingsmanager is echter om zijn eigen collega’s te overtuigen om – liefst zo vroeg mogelijk – de belangen uit de omgeving te vertalen naar creatieve oplossingen of inpassingen. Dat laatste kan ingewikkeld zijn.

Rupsje Nooitgenoeg

Maar al te vaak ziet de afdeling contract of techniek de omgevingsmanager aankomen met alwéér zo’n wens van een stakeholder. Alsof een contractwijziging niets kost, het technisch allemaal wel te realiseren valt en het geen risicovol precedent zal scheppen!

In de ogen van zijn of haar collega’s wordt de omgevingsmanager dan een irritant Rupsje Nooitgenoeg. Is dat erg? Nee, een beetje spanning is juist gezond. Het is tenslotte de taak van omgevingsmanagers om zich niet zomaar neer te leggen bij wat niet mogelijk is, maar om juist op zoek te gaan naar wat wél mogelijk is.

Boodschapper

Toch zijn veel wensen slechts gedeeltelijk of helemaal niet realiseerbaar. Don’t shoot the messenger is op zulke momenten dan ook van toepassing op de omgevingsmanager. Want ondanks het grote inlevingsvermogen, en het streven naar creatieve win-wins … is de omgevingsmanager eerlijk over de beperkingen die er nu eenmaal zijn in ieder infraproject.

Het belang van goed omgevingsmanagement wordt steeds breder erkend. Of zoals een lokale bestuurder me toevertrouwde: “De tijd dat ik moest dealen met ‘autistische asfaltsmeerders’ ligt ver achter ons”. Dat is een positieve ontwikkeling.

Maar de lat ligt hoger en de omgevingsmanager moet iedere dag – in al zijn veelzijdigheid – volop aan de bak. Er valt namelijk nog een wereld te winnen!

Auteur: Tom Leest. Tom is als trainer/adviseur aangesloten bij De Beuk Organisatieadvies. Hij is o.m. werkzaam voor de Rijkswaterstaat projecten A15 Maasvlakte-Vaanplein en Rijksweg 13/16 Rotterdam.


Omgevingsmanager in de bouw en infra

Omgevingsmanagers opgelet; de regels wijzigen, het speelveld verandert!

Benut lokale kennis, werk samen, kom tot creatievere oplossingen, stuur op win-win situaties en voorkom stagnatie- en overschrijdingskosten!

Bekijk de opleiding Omgevingsmanager in de bouw en infra?

Bekijk ook

BLVC- Wat is dat eigenlijk?

Tijdens een bouwproject komen er verschillende aspecten om de hoek kijken. BLVC omvat de 4 …

2 Reacties

  1. graag wat nader informatie omgevingsmanager.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *