Prinsjesdag: wat zijn de plannen van de regering op bouw en infrastructuur?

Wat zijn de plannen van de regering op het terrein van bouw en infrastructuur voor het komende jaar? Het Nederlands Instituut voor de bouw zet de belangrijkste ontwikkelingen op het terrein van de bouw en infrastructuur voor u op een rij.

Op het moment staan alle signalen voor de Nederlandse economie op groen meldde het centraal planbureau dit voorjaar. Dit neemt alleen niet weg dat er risico’s blijven voor de overheidsfinanciën.

Woningen

De bouw van nieuwe woningen is tijdens de crisis enorm terug gevallen. Hierdoor is schaarste ontstaan en dit vertaalt in hogere prijzen van woningen. Het aantal transacties heeft verder toegenomen en is op het hoogste niveau sinds 2005. De opleving van de woning markt is gunstig voor de bouw sector. De investeringen in woningen zijn de afgelopen jaren fors gegroeid.
De huidige stijging van de huizenprijzen leidt tot winnaars en verliezers. Mensen die hun eigen huis verkopen om goedkoper te wonen of te huren profiteren van de prijsstijging. Maar er is ook een groep die juist van plan zijn woningbezit op te bouwen. Starters en mensen die een groot huis willen kopen is de prijs stijging juist nadelig want de prijs van hun toekomstige huis stijgt.

Meer weten?
Op de opleiding beleidsadviseur volkshuisvesting wordt u voorbereidt op al deze verschillende taken om een duurzame en betaalbare woningvoorraad te realiseren in uw gemeente.

Contractvorming

Voor een Design, Build, Finance and Maintain-contract DBFM is de opdrachtnemer zowel verantwoordelijk voor het ontwerp en bouw van het project als de financiering en het onderhoud. De kenmerken van een DBFM-contract is een langjarige en vlak betalingsritme. Als het kabinet gaat kiezen voor een DBFM-constructie, dan past het kabinet het gereserveerde budget aan het betaalritme van het DBFM-contract aan. In plaats van een hoge investering in korte termijn is de gebruiksvergoeding dan lager over een langere periode. De huidige mutatie betreft de aanpassing van de projectbudgetten op het Infrastructuurfonds voor de DBFM-projecten A1/A27, N18, A6 en de capaciteitsuitbreiding Sluis Eefde.

Meer leren over verschillende contractvormen?

Vastgoed

De komende jaren zal er ruimte zijn om nieuwe projecten te ontwikkelen en de bouw van nieuwe woningen weer op gang te krijgen. Door de ontwikkelingen in de markt en het ontstaan van nieuwe projecten is het belangrijk te leren investeringen goed te onderbouwen en inzicht te hebben in de juridische en fiscale facetten.

Meer weten?

  • Tijdens de cursus Vastgoed rekenen leert u uw beslissingen en investeringen goed te onderbouwen.
  • Tijdens de opleiding vastgoed recht krijgt u volledig inzicht in alle juridische en fiscale facetten die komen kijken bij het doorlopen van een vastgoedproject.
  • Tijdens de opleiding omgevingsrecht (basis cursus) krijgt u meer inzicht in het omgevingsrecht zodat u de ruimtelijke opgaves van uw organisatie beter kunt aanpakken, en u leert hoe u hiervoor de omgevingswet kunt benutten.

Bekijk ook

NIB traint al haar docenten gratis in het opzetten van online les

Nu het coronavirus de wereld in zijn greep heeft, volgt de wereld momenteel een snelcursus …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *