Home » Bouw » “Van doorstroming heb ik nooit wonderen verwacht”

“Van doorstroming heb ik nooit wonderen verwacht”

Arjan-Deutekom2

 

Arjan Deutekom is Directeur van woningcorporatie Goedestede en wij vroegen hem naar zijn visie over doorstroming op de woningmarkt. Op ons congres Nationaal Symposium Woningcorporaties zal Arjan Deutekom aanwezig zijn als spreker.

 

De Sociale huurmarkt betaalbaar maken met de huidige regels en wetten, kan dat wel eigenlijk?

Volgens Arjan Deutekom wel. “Met een rendement van 4 à 5 procent kan een betaalbare huurwoning met goede kwaliteit gerealiseerd worden in de categorie tot betaalbaar 2. Dat is nu: €628 per maand.” Er zijn wel onzekerheden volgens de directeur. “ Allereerst betekent het aantrekken van de woningmarkt dat de kans bestaat dat bouwprijzen zullen stijgen. Daarnaast blijken grondprijzen en daaraan gekoppelde kosten, zoals parkeren, nutsvoorzieningen en stadsverwarming regelmatig voor een opwaartse en dus vervelende verrassing te zorgen.”

Deutekom stelt dat de woonwet veel bureaucratie en dus kosten oplevert, wat druk zet op de middelen die beschikbaar zijn voor investeringen. ”De heffingen doen daar uiteraard een schep bovenop.”

Doorstroming bevorderen

Over wat de effecten op de doorstroming zijn met de komst van de nieuwkomers op de sociale woningmarkt zegt Deutekom het volgende: :Van doorstroming heb ik nooit wonderen verwacht. Het zijn vaak andere motieven die mensen tot verhuizen zetten dan het vrijmaken van een woning. Het is overigens zeer lokaal bepaald wat waar nodig is om doorstroming te realiseren.”

Hij legt uit dat zijn corporatie in Almere jarenlang veel grote eengezinswoningen heeft gebouwd, terwijl er nu juist behoefte is aan goedkoop en klein. “Dat kun je met doorstromen niet bereiken, dat kan alleen door ze toe te voegen.”

Onvoorspelbaar

De grootste bedreiging ligt volgens Arjan Deutekom bij het onvoorspelbare van de politiek. Hij stelt dat corporaties lange-termijn investeerders zijn, die beslissingen nemen voor een periode van 50 jaar. “Als tijdens zo’n lange exploitatieperiode de spelregels worden veranderd, valt dat vaak moeilijk op een verantwoorde manier in te passen en leidt het tot suboptimale keuzen.”

Meer informatie?

Wilt u volledig op de hoogte zijn? Kom dan op 12 oktober naar het Nationaal Symposium Woningcorporaties. Het Nationaal Symposium Woningcorporaties is al jaren hét landelijk platform voor bestuur, directie, management van woningcorporaties maar ook voor vele ander belanghebbende in en bij deze sector. Het centrale thema voor 2016 is ‘Visie -> corporatie future proof’.

 

 

Bekijk ook

Ben jij een goede projectleider bij bouwprojecten?

Projectmanagement bij bouwprojecten vormt de basis voor het proces. Een projectleider- of manager is verantwoordelijk …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *