Asset Manager cruciale rol in vastgoedsturing

Leonore-reijenen-150x150

 

Leonore Reijnen van Amvest, een fondsmanager van woningbeleggingsfondsen en ontwikkelaar van woningen, zorgvastgoed en woongebieden geeft tips over vastgoedsturing.

 

 

Vastgoedsturing te verdeeld

Reijnen vertelt wat er nog niet goed gaat  bij woningcorporaties op het gebied van vastgoedsturing: “Wij constateren dat het voor corporaties belangrijk is om het assetmanagement en de functie van Asset Manager goed in de organisatie te verankeren. Voor een optimale exploitatie van het vastgoed is het van belang om voor de Asset Manager een duidelijke en totale complex- verantwoordelijkheid te organiseren.” Volgens Leonore Reijnen is dit nodig om in de portefeuille per complex een optimale integrale aanpak vast te kunnen stellen en te effectueren zodat het complex optimaal bijdraagt aan de doelstellingen van de corporatie. Ze stelt vast dat de vastgoedsturing bij corporaties nu nog vaak verdeeld is over de verschillende beheerkolommen  zoals verhuur, onderhoud, leegstand en budget en de afdelingen acquisitie en verkoop. “Verantwoordelijkheid voor resultaten van de projecten en de portefeuille zijn hierdoor niet altijd duidelijk. De Asset Manager heeft daardoor onvoldoende sturingsmogelijkheid op complexniveau.”

Niet-Daeb-tak financieel gestuurd

Volgens Reijnen zal na de scheiding van het Daeb en niet-Daeb bezit de Autoriteit Woningcorporaties het rendement van de niet-Daeb tak gaan analyseren aan de hand van regionale cijfers met als doel het renderen beter in beeld te krijgen. “Uitgangspunt van het ministerie zijn marktconforme huren en een marktconform rendement op totaalniveau van de niet-Daeb tak.” Zij stelt dat dit voor corporaties betekent dat zij de niet-Daeb tak financieel gestuurd moeten gaan managen.

3 tips voor optimale vastgoedsturing

Tot slot geeft Leonore Reijnen 3 tips aan de corporatiesector wat betreft vastgoedsturing:

1)Integratie en organisatie van financieel gestuurd portfolio-, asset,- en propertymanagement. Hierdoor worden de financiële effecten van maatschappelijke keuzes transparant en inzichtelijk gemaakt.

2) Goed positioneren van de functie Asset Manager in de organisatie, eindverantwoordelijk (rol principaal) over de projecten en de portefeuille, namens en rapporterend aan het bestuur.

3) De mogelijkheid van (tijdelijk) extern management door Amvest (op de niet-Daeb tak). Voordelen voor de corporatie zijn het leereffect en een optimaal financieel rendement.

Meer informatie?

Wilt u volledig op de hoogte zijn? Kom dan op 12 oktober naar het Nationaal Symposium Woningcorporaties. Het Nationaal Symposium Woningcorporaties is al jaren hét landelijk platform voor bestuur, directie, management van woningcorporaties maar ook voor vele ander belanghebbende in en bij deze sector. Het centrale thema voor 2016 is ‘Visie -> corporatie future proof’.

 

Bekijk ook

Architectonische fietsenstallingen

De fietsenstalling is een serieuze ontwerpopgave en kan veel betekenen voor de kwaliteit van de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *