Home » Mobiliteit » “Duurzaam reizen levert alleen maar voordelen op”

“Duurzaam reizen levert alleen maar voordelen op”

Carola Wijdoogen is directeur Duurzaam Ondernemen bij NS en gunt ons een blik in de toekomst van de duurzaamheid binnen het openbaar vervoer.

Wat is volgens Carola Wijdoogen het beste OV-idee dat ze de laatste 5 jaar heeft gehoord?

“Het beste idee dat ook nog is uitgevoerd vind ik de OV-fiets.” Ze legt uit dat de verkopen van het aantal ritten elk jaar blijven stijgen met ruim 10%. “Ideaal voor het laatste stukje van de reis, duurzaam en het geeft een gevoel van vrijheid en controle. Voor klanten heel belangrijk.” Carola gebruikt de OV-fiets zelf ook graag.

Ze vertelt dat NS vanaf 1 januari dit jaar de abonnementskosten voor de OV-fiets heeft afgeschaft omdat uit onderzoek onder reizigers blijkt dat het niet meer hoeven afsluiten van een abonnement van 10 euro per jaar een belangrijke drempel wegneemt voor nieuwe klanten. Dit levert NS volgens Wijdoogen geen financieel voordeel op “voor NS weegt het belang zwaarder om reizigers gemakkelijker toegang tot het OV te geven. En zo levert het wel nieuwe klanten op.”

Bewuster kiezen

Carola denkt dat de belangrijkste korte termijn verandering op het gebied van OV het elektrisch rijden is. Dit zal volgens haar zowel met de fiets als met de auto verder toenemen. “Hopelijk op groene stroom, net zoals de treinen in Nederland sinds begin dit jaar.”

Verder voorspelt ze dat de actuele reisinformatie steeds meer zal verbeteren waardoor klanten een slimmer, integraal advies krijgen en zo hun gevoel van controle verder wordt vergroot. “En zo wordt het reizen prettiger.”

Daarnaast zal het volgens de directeur Duurzaam Ondernemen steeds drukker worden op de weg met steeds meer inwoners in vooral de grote steden. Daarom zullen mensen in het OV bewuster gaan kiezen. “Ze gaan zich afvragen of ze deze reis nu echt wel moeten maken of dat ze bijvoorbeeld met video-conferencing uit de voeten kunnen of op een andere locatie kunnen vergaderen, bijvoorbeeld op een station, of op een ander moment, buiten de spits, kunnen reizen.”

Ook hoopt Carola natuurlijk dat mensen ook bewuster gaan kiezen voor meer duurzaam reizen met OV, fiets of lopen. “Meer bewegen levert voordeel op voor je gezondheid, voor je portemonnee en voor het milieu.”

NS Openbaar VervoerSociale reis

Als je Carola Wijdoogen vraagt wat haar persoonlijke doel op het gebied van duurzaamheid is voor de komende 10 jaar, zegt ze: “Een klimaatneutrale, circulaire en inclusieve organisatie.”

Met klimaatneutraal en circulair bedoelt ze: zonder CO2 uitstoot en een gesloten kringloop voor alle grondstoffen en materialen die je gebruikt. “Dus ondernemen zonder schade aan te richten aan het milieu. Voor NS zijn energie (groen opgewekt en energiebesparing), en afval (scheiden en verminderen) de meest relevante thema’s de komende periode. Door met NS te reizen kunnen onze klanten hun eigen footprint verbeteren.”

Met ‘inclusieve organisatie’ bedoelt ze dat iedereen wordt gerespecteerd en de kans krijgt om mee te doen in de maatschappij. “Voor NS betekent dat: zorgen dat iedereen zich bij ons welkom voelt, zowel medewerkers als klanten. En dat we de dialoog en zo het onderlinge contact faciliteren in de trein en op stations, zodat reizen met NS ook een sociale reis kan zijn (als de klant dat wil).”

Mobility FFWD Event: toekomstige mobiliteit

Mobility FFWD eventOp 22 maart 2017 vindt het Mobility FFWD Event plaats: hét congres dat gaat over de toekomst van mobiliteit. Hier wordt de relatie benadrukt tussen openbaar vervoer en innovatieve mobiliteitsconcepten, zoals:

  • Hoe gaan wij de gemaakte afspraken, opgenomen in het klimaatakkoord, halen?
  • Hoe gaan we de files verminderen door een andere benadering van mobiliteit?
  • Hoe kunnen de reizigers worden gemotiveerd om van andere reismogelijkheden gebruik te maken?
  • En als mensen overstappen naar het OV, kan het OV dit überhaupt aan?

Innovatie, schaarste en duurzaamheid zijn tijdens deze dag de sleutelwoorden. Bepaal uw eigen programma en leg nieuwe, waardevolle connecties!

Lees meer over het Mobility FFWD Event

 

Bekijk ook

🎙️ Discussie luchtvaart verkeer en meer reizen per trein. In gesprek met Paul Peeters (Breda University)

Podcast interview: Geert Kloppenburg in gesprek met Paul Peeters. Niet kosten en reistijden maar ‘het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *