Home » Mobiliteit » Filedruk verlichten? Het verkeer wordt steeds slimmer!

Filedruk verlichten? Het verkeer wordt steeds slimmer!

De komende jaren staat het mobiliteitssysteem een aantal veranderingen te wachten. Hoe zien de experts op dit gebied de toekomst van de mobiliteit voor zich? En hoe worden deze veranderingen in goede banen geleidt? Om hierachter te komen interviewde wij Peter Morsink, Senior adviseur Mobiliteit en Verkeersveiligheid bij Royal HaskoningDHV.
Bekijk/beluister het interview of lees het interviewtransscript!

Interview Peter Morsink:

Interviewtransscript:

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen binnen de mobiliteit in de komende 10 jaar

Duurzaamheid zal een belangrijk item worden in het mobiliteitssysteem de komende 10 jaar. Ik denk dat we dat op een aantal vlakken terug zullen zien. Als duurzaamheid niet al een doel op zich is in het mobiliteitssysteem zal het in ieder geval maatschappelijk gezien een belangrijke randvoorwaarde. Ik denk niet dat we zullen accepteren dat het verkeer minder duurzaam zal worden. Wat we zullen zien, ik denk een paar dingen.

  • Ten eerste zullen we andere aandrijftechnieken in voertuigen zien. We zien nu al het elektrisch rijden, dat is al in een behoorlijke opmars.
  • De ontwikkelingen op gebied van autonoom rijden zullen de komende 10 jaar verder doorgaan. De afgelopen jaren zijn er best wel wat stappen gezet. Autonoom rijden is een beetje een verzamelbegrip, kun je een heleboel dingen onder verstaan.

Wat gaan we nu doen om ervoor te zorgen dat die ontwikkelingen zich op een goede manier gaan doorzetten de komende jaren?

Op een goede manier betekent: goed voor de veiligheid, goed voor doorstroming, goed voor milieu.

  • Om te beginnen gaan we ervoor zorgen dat er meer bekendheid komt over deze systemen
  • Tegelijkertijd gaan we ook mensen leren om goed met deze systemen om te gaan.

Het kan voor de wegbeheerders heel interessant zijn om bijvoorbeeld eens te kijken naar de kwaliteit van hun wegmarkering. Zorgen dat die zo is dat camerasystemen in auto’s die wegmarkering, die belijning goed kunnen zien en waarmee die auto’s dus veiliger en soepeler kunnen rijden. Dat is voor de fabrikanten leuk want die kunnen daarmee die auto’s beter verkopen. Dat is tegelijkertijd voor de wegbeheerder, voor de overheid, ook leuk want daarmee dragen die voertuigen meer bij aan het behalen van de beleidsdoelen op gebied van veiligheid, op gebied van doorstroming, milieu.

Hoe kunnen we de filedruk de komende jaren wat gaan verlichten?

Dat is een heel interessante vraag! Het antwoord zal zijn dat er niet 1 tovermaatregel uit de kast getrokken kan worden. Het zal een combinatie van dingen zijn. Het prijsbeleid waar nu veel om te doen is. Als dat er inderdaad gaat komen zal dat zeker effect kunnen gaan hebben op de filedruk. We zullen dan toch een verspreiding van het verkeer in de tijd gaan zien, waarbij de spitspieken toch wat afgevlakt zullen worden. Ja, hoe dat precies gaat uitpakken weten we niet maar het zal een effect hebben.

Daarnaast zal ook het slimmer worden van het verkeer zeker een effect kunnen gaan hebben. Als wij in staat zijn om voertuigen met elkaar te laten communiceren op onze snelwegen dan betekent dat we een heleboel rare verstoringen die we nu zien waardoor files ontstaan, zogenaamde spookfiles, we die voor een belangrijk deel eruit kunnen halen. Dus dat voertuigen die stroomafwaarts rijden een bericht sturen naar het verkeer wat achterop komt dat ze wat zachter moeten gaan rijden, wat minder hard en dat ze daardoor zo een verstoring kunnen uitdempen waardoor ze met zijn allen met een iets lagere snelheid wel gewoon door kunnen blijven rijden in plaats dat we allemaal stilstaan.

Ik kijk ernaar uit om met u in gesprek te gaan over de succesfactoren, voordeel zelfrijdende en semi-zelfrijdende auto’s!

Mobility FFWD Event

Gaat u ook graag in gesprek over deze succesfactoren? Ontmoet Peter Morsink op 22 maart 2017 tijdens het Mobility Fastforward Event! Het congres waar de toekomstige mobiliteit wordt bepaald. Meer informatie over het event?

Bekijk de website van Mobility FFWD!

Bekijk ook

🎙️ Discussie luchtvaart verkeer en meer reizen per trein. In gesprek met Paul Peeters (Breda University)

Podcast interview: Geert Kloppenburg in gesprek met Paul Peeters. Niet kosten en reistijden maar ‘het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *