Geen permanente oplossingen voor tijdelijke problemen

Kees Jansen is stadsfilosoof en docent Slimme Circulaire Steden bij Aeres Hogeschool Almere. Kees vertelt over de impact van de technologische ontwikkeling op de mobiliteit.

Aandacht voor flexibiliteit vanuit gamechangers

Technologie dringt razendsnel door in de wereld van stedelijke mobiliteit. Zo snel dat het lastig is om beleid voor de komende 10 jaar te maken. Het is niet gemakkelijk in te schatten welke technologie, welk gevolg heeft. Zowel ruimtelijk als maatschappelijk. Zoals het beroemde filmpje “Heeft u een mobiele telefoon?” van Frans Brommet uit 1998 laat zien (in 2013 opnieuw door KPN uitgezonden) weten wij mensen niet goed wat we echt willen, totdat het er is.

 

Mobiliteit als service

Digitalisering vanuit nieuwe technologie heeft al vaak disruptief gewerkt. Kodak en V&D, maar ook hotelketens en taxichauffeurs kunnen er goed over meepraten. Zij hebben grote concurrentie gekregen van smartphonecamera’s, bol.com, AirBnB en Uber. Mobiliteit wordt ook steeds meer een service in plaats van een vervoermiddel in eigendom – kijk maar naar platforms als Uber, BlablaCar en Car-To-Go. Dat is een trend die niet meer tegen te houden is.

Maar dat is nog vooral vanuit ‘wat al bekend is’: de auto, bus, trein, vrachtwagen met iemand die het bestuurt… Ik ben heel benieuwd wat zelfrijdende auto’s gaan doen. De technologie is (bijna) zover: op snelwegen kan het al heel goed. In steden met al het onvoorspelbare gedrag van fietsers en voetgangers is het nog niet te doen. Maar als zelfrijdend echt bijdraagt aan wat we willen, kan het heel snel gaan. Ik denk aan onze biologische behoefte van ‘1-uur-gaans-per dag’ (Marchetti’s constante van 1 uur en 6 minuten) gecombineerd met de sterk vergrijzende bevolking: daar ligt een grote behoefte voor zelfrijdende voertuigen. Mensen willen mobiel blijven, ook al kunnen ze dat zelf niet meer. Daar blijven ze geestelijk gezonder door, dus het heeft ook positieve gevolgen voor de gezondheidszorg. Als ouders niet in de buurt van hun kinderen en kleinkinderen wonen, is zelfrijdend op korte termijn haalbaar voor de grotere afstanden via de snelwegen tussen onze steden in Nederland.

Nieuwe vormen van mobiliteit

En dan heb ik het nog niet eens over aankomende nieuwe vormen van mobiliteit, zoals de voorzichtige opmars van drones. Ook daar gebeuren spannende ontwikkelingen. Hulpdiensten die met een drone sneller op plek van bestemming zijn, dan met auto of zelfs met de fiets mogelijk is. Pakketbezorging dat kampt met parkeerproblemen in binnensteden: ook hier kan bezorging per drone een uitkomt zijn. Nu zijn de experimenten vooral in landen met grote afstanden als Australië en de VS. En er zijn nog vele veiligheids- en juridische aspecten op te lossen. Toch zal – bij voldoende vraag – het aanbod komen. Misschien net als de mobiele telefoon: binnen 20 jaar gemeengoed voor iedereen?

Vanuit deze snelle technologische ontwikkelingen, benijd ik beleidsmakers en ontwerpers van wegen niet: het is bijzonder lastig in te schatten. Hoe snel ontwikkelingen zullen gaan en de transitieperiode goed vormgeven? Dit zijn belangrijke vragen, opdat je niet dingen doet die over 10 jaar een beperking zijn voor nieuwe vormen van vervoer. Of dat na 5 jaar investeringen verkeerd blijken te zijn, ingehaald door nieuwe vervoersmogelijkheden.

Kaders voor ruimtelijke inrichting

Hoe kan je kaders bieden voor een goede ruimtelijke inrichting, die ook ruimte laat voor mensen om hun eigen (digitale) olifantenpaadjes te kunnen uitslijten? Dit vraagt om flexibel denken en flexibele inrichting van onze wegen en voertuigen. Het is een ongelooflijk ingewikkelde puzzel. Maar een uitdaging die we met z’n allen aan moeten gaan om echt toekomstgericht slimme mobiliteit te kunnen faciliteren. Het betekent voor mij in ieder geval: niet streven naar permanente oplossingen voor tijdelijke problemen.

Mobility FFWD Event

Mobility FFWD eventOp 22 maart 2017 vindt het Mobility FFWD Event plaats! Het Mobility FFWD Event is een congres dat gaat over de toekomst van mobiliteit. Hier wordt de relatie benadrukt tussen openbaar vervoer en innovatieve mobiliteitsconcepten. Innovatie, schaarste en duurzaamheid zijn deze dag de sleutelwoorden. Meer informatie over het event?

Bekijk de website!

Bekijk ook

NIB traint al haar docenten gratis in het opzetten van online les

Nu het coronavirus de wereld in zijn greep heeft, volgt de wereld momenteel een snelcursus …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *