Assetmanagement? Zorg voor een integrale aanpak

Asset managementWe spraken met Henk Akkermans – directeur van stichting World Class Maintenance – over assetmanagement. Akkermans is van mening dat assetmanagement niet meer bij één enkele afdeling ligt: “Om assetmanagement zo efficiënt mogelijk in te richten en optimaal gebruik te maken van de digitale ontwikkelingen en mogelijkheden, is het van belang dat een bedrijfsproces in al zijn facetten betrokken is bij het assetmanagement.”

Hij stelt dat niet alleen de man of vrouw op de vloer, maar ook het MT en de directie, ook de afdeling IT, ook de afdeling inkoop, de afdeling juridische zaken en zelfs de afdeling HR betrokken zijn. Immers: “nieuwe ontwikkelingen vragen om nieuwe vaardigheden.”

Human factor

Als je Henk Akkermans vraagt welke factoren hierbij de grootste rol spelen, vertelt hij dat er niet één aspect is dat de doorslag geeft. “Het gaat juist om een integrale benadering. Wel kan ik zeggen dat we hierbij de human factor niet moeten vergeten, en dat wordt nog wel eens gedaan. Zaken als kennisborging en bedrijfscultuur zijn van levensbelang voor het inzetten van optimaal assetmanagement.”

Condition Based Maintenance

Akkermans vindt Condition Based Maintenance (CBM) een goed praktijkvoorbeeld van een situatie waar assetmanagement de oplossing is voor een gecompliceerd vraagstuk. “Voor de procesindustrie, waar normaliter vooral gepland en correctief onderhoud plaatsvindt, is CBM een grote verandering.”

Met CBM vindt onderhoud niet te vaak plaats, in tegenstelling tot gepland onderhoud. Ook vindt het niet te laat plaats, zoals dat wel gebeurt met correctief onderhoud, maar ‘just in time’.

Vanwege een aantal redenen komt CBM in de procesindustrie echter moeizaam van de grond. Hij legt uit dat minder dan 3% van de data wordt ‘getagd’ en slechts een fractie daarvan actief wordt gebruikt voor CBM. “Echter, er wordt niet alleen gekeken naar technologische mogelijkheden, maar ook bijvoorbeeld naar de human factor, ook naar IP-rechten en prestatiecontracten en de inbedding van dergelijke technologische oplossingen in huidige toch vaak traditionele werkprocessen.”

Samengevat stelt hij: “Integraal assetmanagement met behulp van Smart Industry toepassingen is de oplossing voor kostbaar en tijdrovend onderhoud in de procesindustrie.”

Meer weten over assetmanagement en ‘smart maintenance’?

Congres Beheer en Onderhoud van infrastructuurHet congres Beheer & Onderhoud van infrastructuur op 8 maart staat in het teken van assetmanagement: er worden technisch operationele grote stappen gemaakt. Wat zijn de volgende stappen? Laat u inspireren door sprekers van o.a. Provincies, Gasunie, en TNO en veel andere praktische ervaringen. U verstevigt uw bestaande relaties en doet nieuwe contacten op.

Henk Akkermans verzorgt de ronde tafelsessie Open innovatie fieldlabs voor ‘smart maintenance’ aan infrastructuur (12.00 uur):

  • Het probleem: vergrijzende infra, vergrijzend personeelsbestand
  • De oplossing: productiviteitsstijging door smart maintenance
  • De weg: samenwerken binnen en tussen bedrijven, scholen & overheden, bijvoorbeeld via fieldlabs de weg: samenwerken binnen en tussen bedrijven, scholen & overheden, bijvoorbeeld via fieldlabs

Kortom, dit wordt een dag waar u écht iets aan heeft!

Bekijk het programma van het congres Beheer & Onderhoud van infrastructuur

 

Bekijk ook

🎙️ Podcast: Jarko van Nuenen – Nationaal Stationscongres

Tijdens het Nationaal Stationscongres in Nijmegen, kwam de sector samen om met elkaar ervaringen uit …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *