Predicatief onderhoud: uitdagingen en succesfactoren

Kristian HelmoltWe vroegen Kristian Helmholt van TNO, deskundige in innovatieve toepassing van ICT voor monitoring, naar uitdagingen op het gebied van predicatief onderhoud.

Hij zegt hierover het volgende:

  • “In de eerste plaats hangt het van de rol van een marktpartij af wat de grootste uitdaging is.
  • In de tweede plaats is het delen van data en informatie over kwaliteit en betrouwbaarheid van infrastructuur tussen bedrijven een grote uitdaging.”

Kristian stelt dat als bedrijven namelijk gegevens gaan uitwisselen over zaken als ‘remaining useful lifetime’ dat dan automatisch de vraag naar boven komt in hoeverre een verantwoordelijke op basis van gegevens van derden kan beslissen over predicatief onderhoud. “Daar komt meer bij kijken dan alleen de techniek van het oversturen van wat cijfers.”

Succesfactor predicatief onderhoud

Volgens Kristian Helmholt staat of valt het succes van predicatief onderhoud met een correcte interpretatie van meetgegevens. Hij legt uit dat voor het correct interpreteren van gegevens het van belang is om te weten onder welke omstandigheden deze gegevens zijn verzameld.

“Zeker bij het prioriteren van onderhoud op infrastructuren die geografisch sterk verspreid zijn. Metingen op de ene plek door de ene organisatie kunnen verschillen van de metingen op een andere plek.” Hij vraagt zich hardop af in hoeverre meetdata of schattingen van ‘remaining useful lifetime’ bijvoorbeeld onderling vergeleken mogen worden.

“Daarnaast is er ook een bepaalde mate van zekerheid nodig over de continuïteit van levering van kwalitatief betrouwbare gegevens. Last but not least is het ook van belang om beslissingen aangaande predicatief onderhoud met onderbouwing te kunnen reproduceren. Dit vereist ook de nodige administratie.“

Meer weten over predicatief onderhoud?

Congres Beheer en Onderhoud van infrastructuurTijdens het congres Beheer & Onderhoud van infrastructuur op 8 maart vertelt Kristian Helmholt meer in zijn sessie ‘Data: grondstof voor beter beheer’ (13.45 uur):

  • Predicatief onderhoud op basis van interpreteren van meetdata
  • Cross-organisatie data delen voor gebruik door derden
  • BIM voor gezamenlijk visie op de gebouwde omgeving
  • Voorzien van mooie praktijkvoorbeelden
Lees meer over het congres Beheer & Onderhoud van infrastructuur

 

Bekijk ook

🎙️ Podcast: Jarko van Nuenen – Nationaal Stationscongres

Tijdens het Nationaal Stationscongres in Nijmegen, kwam de sector samen om met elkaar ervaringen uit …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *