Virtual reality in mobiliteit en ruimte: het nieuwe simuleren!

Innovatie

Het zijn twee werelden die op het eerste gezicht ver van elkaar af staan. We kennen de virtual reality (VR) voornamelijk van de game industrie. De verwachting is dat deze techniek , de komende jaren een behoorlijke vlucht gaat nemen. Amerikaans onderzoek toonde recent aan dat er al ruim 1 miljard euro omgaat in de VR-industrie. Ongeveer de helft (44%) daarvan is gerelateerd aan commerciële games, maar het wordt dus ook steeds meer toegepast in serious gaming simulaties. Stedenbouwers, architecten, maar ook professionals in de ruimtelijke en mobiliteit branche ontdekken de mogelijkheden van virtual reality.

Wat is Cyclespex?

Een recente en innovatie toepassing met VR is door NHTV in Breda ontwikkeld: een VR fietssimulator (Cyclespex) . Met deze fiets hebben stakeholders in een proces de mogelijkheid om zelf nieuwe ontwerpen van fietspaden en andere openbare ruimten te ervaren en te toetsen. Zittend op een fiets met een 3D-bril rijdt u door het nieuwe ontwerp heen en ervaart u de nieuwe inrichting. Dat voegt enerzijds een nieuwe dimensie toe aan het ontwerpen, namelijk beleving! Anderzijds geeft het de betrokkenen, zoals een bestuurder of omwonende, gelijk een goed en realistisch beeld van de nieuwe inrichting. Dat vergroot het draagvlak, optimaliseert het ontwerp en verkort het proces. De investering in het ontwerpproces verdient zich zodoende direct in de praktijk terug.

Door: Joost de Kruijf, bedenker en ontwikkelaar Cyclespex, NHTV Breda

 

Het Mobility FFWD Event

Voor het derde jaar op rij vindt Mobility FFWD plaats (voorheen het congres openbaar vervoer).

Het congres voor nieuwe mobiliteit, OV en smart mobility. Hier wordt de relatie tussen openbaar vervoer en innovatieve mobiliteitsconcepten gelegd.

Multimodaal reizen, innovatie, mobiliteitsgedrag en maas zijn op deze dag de kernwoorden.

28 maart 2018, Media Plaza Utrecht

 

Download de brochure

 

Bekijk ook

Bewuste Bouwers ontwikkelt normkaart Corona voor bouwbedrijven

De maatregelen die genomen moeten worden in de strijd tegen het Covid-19 virus hebben ook …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *