Interview Saskia Kluit | Mobility FFWD Event

Naar aanloop van het Mobility FFWD Event op 26 maart 2019 hebben we Saskia Kluit van de Fietsersbond geinterviewd. Wat is er nodig om écht te veranderen en te versnellen? En hoe kunnen stakeholders in de sector samenwerken? Bekijk de video of lees het transcript.

 

Fietsersbond

Ik ben directeur bij de Fietsersbond en ik werk daar nu negen jaar. Tot voor kort was het zo dat mobiliteit in zichzelf een heel goed iets is. Nou, dat is nog steeds zo, maar je kunt het ook gaan gebruiken als instrument om andere doelen te bereiken, bijvoorbeeld gezondheid. Van elke euro die wij betalen geven we al meer dan 25 cent aan gezondheidszorg uit. Een heleboel van die gezondheidszorgkosten komen doordat we te weinig bewegen. Maar mobiliteit is bij uitstek iets waarmee je bewegen kunt stimuleren bij mensen op een heel natuurlijke manier.

Mobiliteit

Een auto is een super inefficiënte manier van vervoer als je het hebt over stedelijke mobiliteit. Er zijn heel veel voorbeelden waarbij we discussies hebben over parkeerplaatsen waar een auto staat. 23 uur per dag staat hij gewoon stil en niks te doen, terwijl je op diezelfde plek sowieso al tien fietsen kwijt zou kunnen. We zijn echt toe aan een soort omslag in denken van de auto sowieso van de straat af en fietsen, wandelen en openbaar vervoer in de steden een enorme schaalsprong vooruit geven. Want we gaan steeds meer bouwen in de steden.

Ruimtelijke Ordening

Er komen vijfhonderdduizend woningen bij in het stedelijk gebied en dat kunnen we alleen maar doen als we wandelen, fietsen en openbaar vervoer als leidraad nemen bij die opgave. Als wij een fietspad neerleggen, ligt dat er voor dertig jaar en heel veel van die fietspaden die er liggen, liggen er nog steeds voor die fietser met twee wielen waar je gewoon op trapt of twintig kilometer per uur op gaat. Dus wat er moet gebeuren is, dat wij ons wegennet anders gaan inrichten zodat er veel meer ruimte ontstaat voor snelle en zware tweewielers. Heel slim, simpel samengevat, snelheid moet gewoon terug naar dertig kilometer per uur, dan kun je dingen mixen met elkaar en we moeten heel veel verschillende voorzieningen bij elkaar zetten, dus de hoogte in met de woningbouw zodat je heel veel voorzieningen dichtbij elkaar krijgt en mensen dus ook met hun fiets dat allemaal makkelijk kunnen bereiken.

 

Mobility FFWD Event | 26 maart 2019

Het jaarlijks congres waar de toekomst van mobiliteit wordt bepaald.

Laat u inspireren op Mobility FFWD met aanwezigheid van de gehele mobiliteit sector aanwezig om samen te inspireren, connecten en creëren!
Ruimtelijke ordening staat deze dag centraal.

Bekijk het programma van 2019

Bekijk ook

Bewuste Bouwers ontwikkelt normkaart Corona voor bouwbedrijven

De maatregelen die genomen moeten worden in de strijd tegen het Covid-19 virus hebben ook …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *