Prinsjesdag 2019: Beheer en onderhoud van wegen, bruggen, sluizen en vaarwegen

Het kabinet investeert in 2020 bijna 3 miljard euro in het onderhoud van wegen. Zo gaan in 2020 de werkzaamheden aan de verbreding van de wegen tussen Schiphol, Amsterdam en Almere door. Ruim 2,6 miljard euro uit het Infrastructuurfonds wordt volgend jaar gestoken in het onderhoud van de wegen, het spoor en de waterwegen. In 2020 investeert het kabinet met 100 miljoen euro extra in groot onderhoud van de vaarwegen, dit om doorstroming van de schepen te verbeteren.

Klaar voor het spoor van de toekomst

Om het spoor toekomstbestendig te maken investeert het kabinet in 2020 €2,6 miljard in het spoor. Daarnaast investeert het kabinet in het nieuwe spoorbeveiligingssysteem ERTMS, een systeem waardoor treinen veilig dichter op elkaar kunnen rijden. Op deze manier kan het spoor intensiever benut worden om de groei van het aantal reizigers en spoorgoederenvervoer aan te kunnen.

Investeren zodat meer mensen de fiets pakken

Het kabinet wil in 2020 gaan stimuleren dat meer mensen op de fiets naar hun werk kunnen gaan. Om het fietsen aantrekkelijker te maken, kunnen reizigers vanaf 1 januari 2020 gebruik maken van de leasefietsregeling. Op deze manier kunnen mensen op een makkelijke en goedkopere manier een dure fiets leasen, ook als zij al gebruikmaken van een leaseauto.

Meer betaalbare woningen voor starters en middeninkomens

De krapte op de woningmarkt wil het kabinet bestrijden door sneller meer betaalbare woningen voor starters en middeninkomens te realiseren. Dat doet het kabinet in 2020 met investeringen van € 2 miljard en een aantal andere maatregelen. Waaronder het oplossen van knelpunten in de grote steden zodat er sneller gebouwd kan worden. Daarom gaat er € 1 miljard naar deze steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Groningen). De gebieden staan in de Nationale Omgevingsvisie (NOVI). Ook gaat er € 1 miljard naar een verlaging van de belastingen voor woningcorporaties en andere grote verhuurders. Op deze manier houden zij meer geld over voor nieuwe woningen, of voor het verduurzamen van woningen.

Meer weten over wat deze maatregelen gaan betekenen voor de gebiedsontwikkeling rond stations?

Meer weten over wat deze maatregelen gaan betekenen voor ons verkeer en vervoer?

Bekijk ook

🎙️ Podcast: Jarko van Nuenen – Nationaal Stationscongres

Tijdens het Nationaal Stationscongres in Nijmegen, kwam de sector samen om met elkaar ervaringen uit …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *