Roger van Boxtel: mobility in Nederland over 5 jaar

We vroegen Roger van Boxtel – CEO van NS – naar zijn visie over de toekomstige mobiliteit en bereikbaarheid in Nederland. Bekijk het video-interview of lees de uitwerking hieronder:

 

Over welk mobiliteitsvraagstuk maken we ons over 5 jaar niet meer druk?

Ik hoop dat we over vijf jaar ons geen zorgen meer hoeven te maken over de vraag of we binnen een uur wel van deur tot deur komen. Of het dan van huis naar werk is, van werk naar cultuur of van cultuurvoorziening naar een hogeschool, alles moet gewoon snel en goed bereikbaar zijn.

Over vijf jaar moeten we de discussie voorbij zijn. Dan moet de schop in de grond zitten en dan moeten we ernaartoe werken dat het in Nederland ook gewoon gerealiseerd wordt.

Wat wilt u in de toekomst niet meer horen?

Ik wil niet meer horen dat er geen geld is. Er is zat geld en de ene keer is het geld voor bereikbaarheid/mobiliteit, de andere keer is het geld voor innovatie of geld voor energiebesparing. Alles rondom het beter ontsluiten van de Randstad en de andere grote steden in Nederland, zoals Groningen, Arnhem, Nijmegen, Eindhoven en Maastricht.

Alles kan betaald worden als we slimme innovaties/energiebesparing combineren met mobiliteit en bereikbaarheid en daar ook alle middelen voor in willen zetten. Lopen, de fiets, kleine autootjes, duurzaam, lightrail, treinen; dat kan in Nederland allemaal, maar dan moeten we nu wel beginnen.

Waarvoor gaat u als CEO de boeken in? Wat heeft u straks bereikt met de Nederlandse Spoorwegen?

Dat er een kabinet komt dat dat omarmt en zegt: op ons kun je rekenen. En dat wij met elkaar de grote veranderingen in Nederland gaan vormgeven. Ik ga voor het best bereikbare, stedelijke gebied van heel Europa; beter dan Londen, beter dan Parijs, beter dan het Ruhrgebied. Als ik zo de boeken in zou kunnen, nou dan teken ik nu bij het kruisje.

Tip: lees ook het interview met Frits van Bruggen over de toekomst van mobiliteit in Nederland.

Mobility FFWD eventMobility FFWD Event

Roger van Boxtel neemt tijdens het Mobility FFWD Event 2017 deel aan het unieke debat over de mobiliteit van de toekomst met o.a. Frits van Bruggen en Mark Frequin: wat moet er de komende 4 tot 8 jaar gebeuren in Nederland?

  • Is er nog ruimte voor nog meer auto’s in de stad en op de snelwegen?
  • Hoe gaan we mobiliteit inzetten?
  • Aandacht voor Zero Emissie
  • Verandering van reizigersgedrag -> uit de auto en in het OV
Lees meer over het Mobility FFWD Event

 

Maindebat Mobility FFWD

 

Bekijk ook

🎙️ Podcast: Jarko van Nuenen – Nationaal Stationscongres

Tijdens het Nationaal Stationscongres in Nijmegen, kwam de sector samen om met elkaar ervaringen uit …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *